Dagen for innflytting kryper stadig nærmere for Sigrid Sigmundstad og Asbjørn Salthe. Sammen med Ryfylke Trelast bygger de en arkitekttegnet funkisinspirert enebolig med nydelig utsikt over Fisterfjorden.

– Sjekk utsikten, sier Asbjørn. Han har nettopp klatret opp stigen til andre etasje. Trappen er enda ikke på plass, den kommer neste uke. Med fotografen på slep rusler Asbjørn inn på det som skal bli kontor og TV-stue. Et hjørnevindu gir en formidabel utsikt i to retninger; mot Fisterfjorden og mot Stavanger. – For en hillevågsgutt er det spesielt å bygge hus på Fister og få hjemmekontor med utsikt til der jeg vokste opp. Det skal bli herlig å sitte ved pulten og la blikket vandre mot byen og utover fjorden, smiler Asbjørn. Sigrid og Asbjørns nye hus oppføres på Sigrids heimgard, like ved Lysåsen. De to begynte så smått å sysle med planer og skisser i 2016, og fant ut at de ønsket å involvere arkitekt Ingrid Lavik i planleggingen.

– Ingrid er søskenbarnet mitt, så for oss var det naturlig å be henne om bistand. Selv om vi hadde våre egne idéer, forsto vi tidlig at det er lurt å bruke fagfolk for å få de beste løsningene. Ingrid kom med innspill som vi selv aldri hadde tenkt på. Så mitt råd er, skal du bygge enebolig – bruk en arkitekt på, sier Sigrid. Blant forslagene fra arkitekt Ingrid, var en takterrasse.
– Det er nesten litt rart at vi ikke tenkte tanken selv, men nå ser vi hvor stor glede vi vil få av denne terrassen. Der ligger forresten Byre, Finnøy, Halsnøy, Børøy, Ombo og Randøy. Ikke så verst utsikt det, sier Sigrid og peker utover fra venstre mot høyre. Etter at Sigrid, Asbjørn og Ingrid var fornøyde med sine planer, gikk turen til Ryfylke Trelast. Der ble arkitekttegningene omgjort til arbeidstegninger, en prosess som alltid kan medføre endringer. Men ikke mange, forteller Asbjørn.

– Ryfylke Trelast var meget løsningsorienterte og har gjort det mulig for oss å bygge den eneboligen vi vil ha. De satte faste folk på jobben, slik at de karene som bygger gjør hele jobben. De har imponert meg underveis, for dette er ikke et A4-hus. De har vært veldig flinke til å finne gode løsninger underveis. Jeg liker å bygge og snekre selv, og for meg har dette vært en lærerik prosess, sier Asbjørn. Plattingen på utsiden er hans eget arbeid, og den har blitt en lun krok pent tilpasset terrenget og bergknatter.

– Det som også har imponert oss med Ryfylke Trelast, er logistikken. Det meste har gått som planlagt. Elektrikere, rørleggere og andre fagfolk har utført sin del av jobben til avtalt tid. Det har vært godt for oss å overlate prosjektledelsen til Ryfylke Trelast. En stor takk til Oddvar Østrem, Finn Ravndal og de andre som har bidratt, ser Sigrid.

Eneboligen på Fister skal stå ferdig i god tid før jul. Da skal huset fylles av familie og venner, for det har vært viktig for både Sigrid og Asbjørn å bygge et hus med plass til gjester.

– Noen kan kanskje synes det er rart at to så voksne folk går i gang med et så stort prosjekt, men dette var noe vi virkelig ville. Vi ønsker å ha et hjem der alle er velkomne, der det både er plass og hjerterom. Vi gleder oss til huset fylles med liv, smiler Sigrid.