Kledningen er selve huden som beskytter boligen, men overraskende få sjekker hvordan det står til med fasaden. Slik ser du om kledningen fortsatt gjør jobben.
På værharde Vestlandet er kledningen utsatt for ekstreme påkjenninger fra både sol og regn, vind og snø. Selv små sår og sprekker åpner for fukt- og råteskader som kan koste deg dyrt.
Overser du problemene, kan du risikere at kledningen ikke lenger beskytter den bærende konstruksjonen og isolasjonen i boligen din. Den trenger derfor jevnlig sjekk og vedlikehold for å kunne stå slitesterk år etter år.
Slik sjekker du kledningen:
1. Alder
På 80-tallet hadde en ikke tilgang til byggematerialene vi har til rådighet i dag. Er huset ditt eldre enn 30 år, kan det være lurt å ta en sjekk for å se om du må bytte ut hele eller deler av kledningen. Tar du tak i eventuelle problemer tidlig, vil du spare mye arbeid og kostnader på sikt.
2. Tegn på råte
Sopp og råte legger seg som et svart møkkete lag på kledningen. Mange forveksler derfor råte med skitt, og gir veggen en kraftig omgang med høytrykkspyler. Da tilfører du bare mer fukt i et allerede fuktskada område, og ender opp med å gjøre vondt verre.
Sjekk selv:
Det er ofte lettest å se tegn på råte på nedre del av kledningen langs vinduer og dørkarmer. Stikker du inn en syl eller kniv – og spissen lett glir inn, har treverket begynt å råtne.
Er det større partier med råte og sprekker i treverket, bør kledningen skiftes. I noen tilfeller holder det å bytte enkeltbord. Det er ikke uvanlig at kledning som er hardest utsatt for vær og vind må byttes først.
Uvær inn i stua
Trekker det selv med lukkede vinduer? Om inneklimaet ditt i stor grad styres av været ute, er det et tegn på at kledningen svikter. Ofte ligger løsningen i etterisolering og montering av vindsperre. Det kan du spare mye på om du tar det samtidig som du skifter kledning på huset.
Skyhøye strømregninger? Kanskje på tide å etterisolere
Det kan være flere grunner til at du har problemer med å få varmet opp hjemmet, men mest sannsynlig skyldes det varmetap fra vinduer og lite isolering mellom etasjer og i yttervegger.
Etterisolering er den mest lønnsomme måten å spare strøm på. Du får et energieffektivt hus som sikrer lave og stabile strømregninger.
Start utenfra
Det kan være en god idé å etterisolere utvendig. Du slipper å rekonfigurere alle rommene i huset med nye plater, lister og vinduskarmer, og risikerer ikke å ødelegge isolasjonen når du f.eks. henger opp bilder.
Ved å etterisolere ytterveggen, og legge isolasjonen under kledningen, sikrer du at både struktur og isolasjon er beskyttet fra vær og vind. Å etterisolere innvendig behandler kun symptomene, mens utvendig etterisolering løser problemene – særlig om du også bytter kledning. Gjør du begge deler samtidig, kan du spare mye penger, og får anledning til å montere vindsperre som holder huset varmt gjennom vestlandsvinteren.
Vedlikeholdstips for lengre levetid
Furet værbitt… er kledningen på huset ditt værslitt? Det er viktig å gjøre skikkelig grunnarbeid for å unngå avskalling av maling og gode groforhold for sopp.
- Vask huset med kraftvask, skyll godt med vann.
- Fjern avskallet beis/maling og løse trefliser med en stålbørste.
- Det er viktig å påføre sopp- og algedreper for best bevaring av treverket.
- Synlig treverk bør grunnes.
- Kuttflater og endeved må males vått i vått med 4 strøk, for å forsegles og beskyttes mot råte.
- Dersom treverket er intakt holder det å påføre vedlikeholdsbeis.
- Er treverket gammelt eller slitt, anbefales oljebeis.
Befaring i Strand kommune
Mistenker du problemer med, eller ønsker å bytte kledning eller isolasjon? Få en skikkelig vurdering fra fagfolk!

Hvor mye penger taper du egentlig på å leie?
26. januar 2021
5 enkle måter å øke verdien på bolig før salg
19. januar 2021
Det nærmer seg for Ryfast
15. november 2019