Kjøp av bolig er en meget viktig beslutning og er ofte den største investeringen man gjør i livet. For mange står valget mellom å bygge nytt eller kjøpe brukt. Under kan du lese fordeler og ulemper ved begge deler.

Budrunde

Fordelen er at man kan gjøre et rimelig kjøp hvis det er få budgivere. Men idag er dette en sjeldenhet. Tempoet på boligmarkedet de siste fem årene har gitt heftige budrunder. Selv om kampene har roet seg noe, er det fortsatt økning i boligmarkedet.

Ved kjøp av ny bolig slipper du hektiske budrunder, som kan gi unødvendig økning i pris. Med nytt kan du avtale fast pris på ferdig bolig. Du kan vurdere kjøpet og den totale prislappen i fred og ro.

Bolig som passer deg

Et argument for å kjøpe brukt er å få en bolig med sjel. En blanding mellom nye og gamle løsninger. Vi nordmenn legger mye stolthet i våre hjem, og ønsker gjerne at boligen vår skal være både koselig, stilfull og personlig. For å få til dette i en eldre bolig bruker man ofte flere år på å flytte vegger og pusse opp rom etter rom.

Ved kjøp av nytt har du mye større mulighet til å tilpasse planløsning, innredning og materialvalg fra første stund. Med god planlegging får du en bolig som passer perfekt for deg.

“Halvparten av Norges befolkning pusser opp hvert eneste år, kun 10% synes det er gøy.“ – OBOS, Boligbyggelag

Vedlikehold

Alle hus trenger vedlikehold. Ved kjøp av ny bolig vil du ikke ha behov for oppussing eller ekstrainnsats i mange år fremover. Halvparten av Norges befolkning pusser opp hvert eneste år, under 10% synes det er gøy.

Rehabilitering av brukt bolig er også en mulighet, dette åpner for stor grad av egeninnsats. Men, det er viktig å være kritisk til hva du gjør selv og hva fagfolk bør utføre. Det er lett å overvurdere egne evner og ende opp med et resultat du ikke blir fornøyd med.

Skjulte farer

Brukt bolig er i gjennomsnitt billigere enn nye ved selve overtakelsen. Penger spart, ikke sant? Kostnadene kan derimot oppstå etterhvert. På en kort visning er det vanskelig å oppdage ubehagelige overraskelser.

Fuktskader i våtrom, rustne vannrør inne i vegger og feil på det elektriske anlegget er ofte dyrt å utbedre. Selv om eldre bolig er en billigere inngangsbillett til eget hjem, kan restaurering og oppgradering fort spise opp gevinsten.

Reklamasjonsrett

Ved kjøp av ny bolig får du 5 års reklamasjonsrett. Denne garantien er lovpålagt, dermed har du langt sterkere rettsvern enn om du kjøper brukt. Dette er en trygghet mange vektlegger. En seriøs entreprenør vil raskt utbedre eventuelle feil og mangler som du oppdager i din nye bolig. Dette kan være vanskelig å få til med en tidligere eier.

Omkostninger

Dersom du kjøper ny bolig betaler du kun 2,5 prosent av selve tomteverdien i dokumentavgift til staten. Ved kjøp av brukt bolig må man betale 2,5% av hele kjøpesummen. Kjøp av brukt bolig til 3 millioner vil f eks medføre dokumentavgift på kr 75.000,-. Ved kjøp av ny bolig til samme kjøpesum beregnes dokumentavgiften kun av tomteverdien og ikke hele kjøpesummen. På en tomt til 300.000 blir avgiften kun 7.500,-.

Lavere driftskostnader

En ny bolig har høyere teknisk standard. Bedre isolasjon kombinert med varmegjenvinning gjør at en ny bolig har langt mindre energiforbruk. Enklere oppvarming bidrar til høyere komfort og trivsel, samt lavere strømregning. Idag er det krav til energimerking ved salg av brukt bolig, dette skal gi en pekepinn på hvor mye oppvarming som vil kreves. Husk å sjekke denne ved kjøp.

Tidsriktige løsninger

Tidene forandrer seg, dette er spesielt lett å se i boligmarkedet. Et godt eksempel er funkishus, et relativt uhørt fenomen kun 10 år tilbake. Ved kjøp av ny bolig får du et tidsriktig hjem med praktiske romløsninger. Gode løsninger på utforming av kjøkken og bad er idag en selvfølge og gjeldende byggtekniske forskrifter utbedres stadig, noe som sikrer deg høy standard.

Planer om å bygge hus og lyst på litt inspirasjon?

Da har vi den perfekte boka for deg! Den er helt gratis, og kan lastes ned på nett. Klikk på knappen under, og planlegg framtiden for deg og dine. Sammen kan vi gjøre din boligdrøm til virkelighet!

Last ned husboka
Husboka - Ryfylke Trelast