En unik, arkitekttegnet bolig som ingen andre har? En velkjent boligtype det finnes flere av? Eller hva med et lekkert kompromiss, tilpasset dine behov? Inge og Olaug Elisabet Nedrebø valgte det siste til sin flotte utsiktstomt på Stjernarøy.

For noen begynner jakten på den perfekte boligen den dagen de har tilgang til egen tomt. Og med tomten på plass, begynner man gjerne å lete etter den bolig som matcher egne behov og tomten boligen skal stå på.

–Nedrebø kom til oss etter å ha sett en konkret boligtype i en av våre huskataloger, samt sett en variant av denne boligtypen, som Ryfylke Trelast hadde oppført på naboøyen. Gjennom denne fikk de gode referanser, og tok kontakt med oss for å tilpasse denne husmodellen (Red. Mrk: Øster Hus 621) til deres ønsker og behov. Vi tok da med oss ekteparet til en lignende bolig i Årdal, for å vise dem noen av mulighetene som ligger i denne boligtypen. De endte opp med denne, selv om også mer funkisinspirerte boliger ble vurdert i prosessen, forteller Oddvar Østrem i Ryfylke Trelast.

En skreddersydd bolig ble resultatet. Tomten er skilt ut fra en gård, men behovet for å kunne huse gårdsredskaper var fremdeles til stede. Det ble derfor en raus garasje på drøyt 70 kvadratmeter. Som godt voksne, var det også viktig for ekteparet at boligen har alle funksjoner på hovedplanet. Det ble også gjort andre endringer, med hensyn til beliggenheten.

–Med tanke på den flotte utsikten, fikk boligen større vindusflater. Vi måtte også ta hensyn til kombinasjon av skrånende tomt og god tilkomst. Inngangen ble derfor lagt på baksiden av boligen. Boligen ble dessuten lagt slik på tomten at terrassen ligger solvendt og med panoramautsikt. Det ble også tilrettelagt med mer overbygd uteareal, til dager som ikke er fullt så fine, opplyser Østrem.

Oddvar Østrem og hans kolleger kan kort sagt hjelpe deg med alt, unntatt været. Og hans råd er enkelt og tydelig:

–Enten det er snakk om nybygg eller tilbygg, er det lurt å involvere arkitekten så tidlig som mulig. Det er lettere å tilpasse boligen til tomten enn omvendt, avslutter Østrem.