Bolig er kanskje den største investeringen du gjør i livet. Derfor må du tenke langsiktig for å få mest ut av kjøpet. Her er 5 grunner til å bygge nytt.

-Jeg vil absolutt si at det lønner seg å kjøpe ny bolig. Nybygg ligger litt høyere i pris enn bruktbolig, men har også vesentlige flere kvaliteter i forhold til eldre boliger, sier Marion Espedal, eiendomsmegler i Aktiv Ryfylke.

Etter en lengre periode med laber aktivitet i boligmarkedet, er trenden i ferd med å snu. Aktiv opplever høyere trykk på visninger og flere salg sammenlignet med første kvartal i fjor.

-Nå begynner vi virkelig å se lyspunkter, sier megleren, som peker på flere fordeler med å bygge ny bolig i Ryfylke nå. Aktiv forventer at prisene vil stige 10-20 prosent ved åpningen av Ryfast i 2019.

-Den lave renten gir flere unge muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet. Barnefamilier har også mulighet til å ta på seg mer lån, og kan enklere skifte til for eksempel nyere og større bolig, sier Espedal.

Lurt å kjøpe nå: Aktiv forventer at prisene vil stige 10-20 prosent ved åpningen av Ryfast i 2019 og observerer at den lave renten gir flere muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet.

1. Økonomisk forutsigbarhet

Hektiske budrunder kan gå hardt utover både stressnivå og lommebok. Kjøper du ny bolig, kan du ta gjennomtenkte beslutninger i ditt eget tempo. Du kan også tegne kontrakt på fastpris. Med et grundig budsjett og finansieringsplan betyr det økonomisk forutsigbarhet de neste 15-20 årene.

2. Trygghet

Hus med «sjel» kan gjerne høres fristende ut i annonsen, men blir fort hodebry når det elektriske anlegget ryker. Ifølge Forbrukerrådet har hele 44 prosent problemer etter kjøp av bruktbolig. Fukt, lekkasjer og råte troner på klagetoppen.

Derfor er ny bolig ofte billigere på lang sikt. Du slipper flere år med utgifter til oppussing, kostbart vedlikehold og reparasjoner. I tillegg har du fem års reklamasjonsrett om noe likevel skulle skje.

3. Standard

Det er ikke bare oppussing som koster i en gammel bolig. Mange glemmer de løpende driftskostnadene når de kjøper brukt. Dagens byggetekniske krav gir deg en bolig av topp kvalitet. Moderne boliger er energieffektive og gir langt lavere strømutgifter. Ventilasjonsanlegg sørger også for god komfort for både små og store.

Skarbekken: På toppen av byen får du en utsikt de fleste bare drømmer om.

4. Skreddersydde løsninger

En splitter ny bolig kan du få designet etter dine behov. Du kan endre eller tilpasse planløsning, arkitektur, materialer og detaljer – og få en personlig, gjennomtenkt bolig som bare er din.

5. Omkostninger

Kjøper du bruktbolig må du ut med 2,5 prosent dokumentavgift. Ved kjøp av ny bolig betaler du bare 2,5 prosent av tomtens verdi.  Det utgjør fort en forskjell på 50.000-70.000 kroner.

Planer om å bygge hus og lyst på litt inspirasjon?

Da har vi den perfekte boka for deg! Den er helt gratis, og kan lastes ned på nett. Klikk på knappen under, og planlegg framtiden for deg og dine. Sammen kan vi gjøre din boligdrøm til virkelighet!

Last ned husboka
Husboka - Ryfylke Trelast