Har du planer om å kjøpe din første bolig? Dette bør du tenke på før du starter jakten på drømmeboligen.

Det er spennende å kjøpe sin første bolig, men jakten kan samtidig by på usikkerhet. Er du klar for å kaste deg ut i boligmarkedet, er det flere ting å tenke på i prosessen.

Sjekk finansiering

Finanstilsynet er strengere, bankene krever mer. Det er ikke like enkelt for førstegangskjøpere å sikre seg boligen de drømmer om. Det første du må gjøre er derfor å sjekke finansiering med banken. Da er det lettere å finne riktig prisklasse på finn.no, og du slipper å kikke på boliger du egentlig ikke har råd til. Med finansieringsbeviset i orden er du klar når budrunden begynner.

PS: Husk at alle bud er bindende. Når selger aksepterer budet, er boligen din – så pass på at du har råd til å betale det du byr.

Egenkapital og betjeningsevne

Bankene stiller som hovedregel krav om 15 prosent egenandel. Det krever en god del oppsparte midler før du kaster deg ut på boligmarkedet. BSU-konto er en fin måte å spare til egen bolig.

Bankene har også som praksis å ikke låne ut mer enn fem ganger brutto årsinntekt. Selv om du får lån basert på egenkapital og inntekt, skal du kunne leve med lånet og betale renter og avdrag. Sett derfor opp et grundig budsjett over privatøkonomien. Tenk gjennom hvor mye penger du har lyst å bruke på bolig de neste 20-30 årene.

Banken kalkulerer også med en renteøkning på fem prosent, som du må kunne betjene for å få innvilget lånet.

Her er noen lånekalkulatorer du kan bruke for å se hvor mye du kan låne, og hvor mye det vil koste i måneden med nedbetalingstiden du ser for deg:

Tenk gjennom behov

Tenk nøye gjennom hva du ser etter i en bolig. Det er lett å se seg blind på flotte boligannonser, uten å tenke på hvordan hverdagen vil fungere i boligen. Sett opp en liste over hva du trenger og hva som er viktig for deg. Beliggenhet, rom, planløsning. Vurder familiesituasjonen i dag og årene fremover.

Som førstegangskjøper er det viktig å vurdere hvilken av boligene man har råd til som tilfredsstiller kravene og behovene som er aktuelle nå og i tiden man ønsker å bo der.

Vær forberedt

Når du er klar til å sondere terrenget, er det lurt å gjøre litt forarbeid. Det er mulig å laste ned prospektet på de fleste boliger allerede før du går på visning. Sett deg nøye inn i boligen, og les særlig gjennom tilstandsrapport fra uavhengig takstmann og selgers egenerklæring. Er det forhold du lurer på, spør megler før eller under visning.

Vurder nybygg

Det kan lønne seg å kjøpe prosjektert bolig. Da slipper du dokumentavgift og budrunde. Ved nybygg har utbygger ansvaret for boligen i fem år etter ferdigstillelse, så du får en stor trygghet med på kjøpet. Kjøper du bruktbolig, gjelder det å bruke øynene godt på visning. Ta gjerne med en fagkyndig person som ser eventuelle svakheter ved boligen.

8 gode grunner til å kjøpe hus på tegning

I denne eboka kan du lese 8 gode grunner til å kjøpe hus på tegning, i tillegg til tips om hva du bør sjekke ved kjøp av ny bolig.

Last ned eboka
Hus på tegning - Ryfylke Trelast