Ordfører i Strand kommune, Irene Heng Lauvsnes, er ikke i tvil om at økt tilgjengelighet gjennom Ryfast er svært attraktivt. Ikke bare for de som bor her inne, men også for hele Nord-Jæren, som får kortere vei til å oppdage Ryfylke og alt regionen har å by på.

Ryfast er kun noen måneder unna. Optimismen råder i Ryfylke. Ikke minst på Strandalandet.

En ting er kortere vei til jobb, for de som har sitt daglige virke i byen – enn annen ting er at veien til hjemstedet blir betydelig kortere for ryfylkinger som ennå bor i byen. Kanskje vil flere av dem finne hjem og bosette seg der de kommer fra, når veien til jobb blir enklere. Prognosene tyder på det. Men vil den økte tilgjengeligheten føre til handelslekkasje?

–Jeg tror ærlig talt ikke det. Ikke av betydning i hvert fall. Noen vil nok handle når de først er i byen, men siden Ryfylke er bomfritt vil det nok være mest attraktivt å gjøre innkjøpene på denne siden av fjorden. Så får det være opp til oss og handelsstanden å tilrettelegge for lokal handel, gjennom et godt og variert tilbud, noe vi også fokuserer tydelig på med hensyn til kultur- og fritidstilbudet, sier ordfører Heng Lauvsnes.

”Før og etter ferjene” blir neppe Ryfylkes ”før og etter internett”. Men det blir kanskje enn viss nostalgi knyttet til ferjene på sikt. Ordføreren har, med en Opel Kadett 1967-modell i garasjen, beviselig et snev av nostalgi i seg. Men mister vi også noe med Ryfast?

–Ferjene har vært en sosial møteplass for mange, et sted å slå av en prat. Derfor jobber vi for å skape flere nye møteplasser lokalt. Blant annet gjennom kulturhus, skatepark og flerbrukshaller, opplyser ordføreren.

Å gjøre Ryfylke attraktivt for sine beboere er en ting. Men å tydeliggjøre mulighetene i området for de på andre siden av fjorden, er heller ikke så dumt – både med tanke på framtidige hytteeiere og andre som er glad i naturen.

–Vi har 100 forskjellige turer i området, som i praksis betyr at du kan gå 2 nye turer hver eneste uke i året, smiler Irene Heng Lauvsnes, ordfører i Strand kommune.

Og nå som Ryfast er rett rundt hjørnet, er beskjeden til turelskende siddiser, sandnesgauker og jærbuer enkel: Kanskje på tide å ta turen?