Det beste i livet er gratis. Hva med å få tegnet drømmeboligen din, uten at det koster deg en krone ekstra? Vår arkitekt Lena Barka kan gjøre nettopp det.

Drømmer du om en bolig som er nøyaktig slik de vil ha den? Ikke la det bli med tanken. Alle som drømmer om å få tegnet drømmeboligen, og lar Ryfylke Trelast bygge den, får kyndig og kostnadsfri hjelp fra sivilarkitekt Lena Barka – Ryfylke Trelast sin egen arkitekt. Tross kun fire måneder i selskapet, er hun allerede godt i gang med flere eneboligprosjekter.

Barka tok sin arkitektutdannelse i København. Først bachelor i bygningskunst og kultur, og etter hvert master i bygningskunst og teknologi, med fokus på bosetning, økologi og tektonikk. Hun er svært opptatt av utnytte tomten og naturen rundt best mulig, slik at boligen passer inn i omgivelsene, som et godt utgangspunkt for å bygge den perfekte boligen.

– Jeg er veldig opptatt av gode materialer, som sammen med lys og det å ”dra naturen inn”, skaper rom som det er godt å bo i. Men hva dette er, finnes det mange og høyst ulike svar på. Drømmene og ønskene varierer veldig, forteller arkitekt Lena Barka.

Det finnes mange boligtyper der ute. Noe for enhver smak, skulle man tro. Eller?

Ikke alle finner boligen som har det de vil ønsker seg, og en prat med Lena Barka er kanskje ikke så dumt. Men hva spør hun dem om, de som kommer inn med boligdrømmen i blikket?

– Alt mulig! Fra drømmer, visjoner og behov, til mer konkrete ting som hvilke interesser og hvor mange barn de eventuelt har, for å avdekke hverdagsbehovene. Jeg prøver også å få et bilde av hva slags smak de har, med tanke på det estetiske, materialvalg og stemninger som matcher det de kanskje har sett for seg. For demå gjerne ha med seg noen ideer inn i prosessen. Det viktigste er uansett at de opplever å være med hele veien, om de ønsker det, sier Barka.

For mange år siden gikk det et TV-serie som het ”Vis meg ditt kjøleskap, og jeg skal si deg hvem du er”. Hva har det med drømmeboliger å gjøre? Jo, du kan lett bytte ut ordet kjøleskap med favorittrom, og gjennom svaret få et godt bilde hva som betyr mest for personen det er snakk om. Kan dette utnyttes når man skal tegne den ultimate boligen?

– Helt klart! Noen elsker for eksempel å lage mat, og tilbringer mye tid på kjøkkenet. God plass og romfølelse blir derfor spesielt viktig her, også fordi matlaging kan være sosialt, noe mange liker å gjøre sammen. Og om frokosten inntas her, er det jo fint at boligen blir lagt slik at morgensolen kommer inn på kjøkkenet, som en hyggelig start på dagen.

Bygger man en bolig, bygger man et hjem – en tilsynelatende åpenbar konklusjon. Men det er ikke gitt at man føler seg hjemme i en bolig, selv om den på papiret har det man var på jakt etter. Litt av ”hemmeligheten” bak å skape et hjem, ligger i egne hender.

Men med de rette romløsningene er veien dit litt kortere.

– Det handler ikke bare om å ha mye plass. Man kan bygge stort, men likevel ikke føle seg hjemme. For de fleste, som har færre kvadratmetre og kroner til disposisjon, handler det om å utnytte plassen godt, uten at det føles lite eller trangt, oppsummerer arkitekt Lena Barka.

Kort sagt skape god romfølelse. Eller skape rom for godfølelsen. For den kan du får tegnet; en bolig det finnes bare én av. Med andre ord litt som deg selv. Høres spennende ut, ikke sant? Kontakt vår flinke arkitekt Lena Barka, det vil du neppe angre på.