Det er lenge sagt at man taper penger på å leie, kontra å eie. Noen mener det ikke er så stor forskjell, mens andre mener det er galskap å leie. Nå skal vi se på hvor mye det faktisk utgjør.

 

For å dra tall og teori ned på jorden liker vi å ta utgangspunkt i ekte scenario. Her er et enkelt forståelig eksempel. Du er student på UiS, leier leilighet i Stavanger og tar bussen til Universitetet hver dag. Hva hadde forskjellen vært om du flyttet hjem, og kjøpte ny leilighet på Jørpeland?

La oss ta utgangspunkt i et helt nytt prosjekt i Selemorkvegen på Jørpeland. Der er det leiligheter til salgs: 69,4 kvm med 3 soverom.

 

Hva koster det å eie en slik leilighet på Jørpeland?


-69,4 kvm
-3 soverom
-Pris 2 090.000,-  (krever egeninnsats)
-1,90 % nom. rente boliglån ung

Før egeninnsats (maling, gulv, hvitevarepakke) koster det deg altså 7621 kroner i måneden å eie en leilighet i nærheten av Jørpeland sentrum, i følge DNB sin boliglånskalkulator. Det er hvis du har 0 kroner i egenkapital, og har noen som kan hjelpe deg med å stille sikkerhet.

Hvis du har 15% egenkapital selv blir det enda rimeligere. Vi anbefaler at du selv går inn og regner på prisene med boliglånskalkulatoren.

Andre kostnader ved å eie

Regnestykket over viser bare hva det koster med utgifter til lån og utgifter til leie. Når du eier selv, kommer det en del ekstra kostnader til forsikring og kommunale avgifter til søppeldunk, vann, etc. Kanskje det også er fellesutgifter i et sameie, og et mindre årlig beløp i eiendomsskatt.

Hvis du kjøper brukt bolig, kan det også dukke opp ukjente faktorer som koster å fikse. I tillegg kan det være du ønsker pusse opp for å få moderne standard. Hvis du kjøper nytt, slipper du sannsynligvis å tenke på vedlikehold og oppussing de neste ti årene. Det er også noe du bør vurdere. 

 

7 grunner til å investere i ny bolig kontra brukt

 1. Du slipper uforutsette reparasjoner og utgifter til vedlikehold.
 2. Du kan tilpasse huset etter dine ønsker og behov.
 3. Du får boligen til fastpris, og unngår stressende budrunder.
 4. Du har fem års reklamasjonsrett ved kjøp av ny bolig.
 5.  I løpet av fem år er det vanlig å bruke i snitt 115.000 kroner* til vedlikehold av en bruktbolig. Disse pengene kan du heller legge ekstra på budsjettet ditt og kjøpe en splitter ny bolig.
 6. Du får moderne vindu/isolasjon/etc, som gir lavere utgifter til strøm/oppvarming.
 7. Når du kjøper bruktbolig må du betale 2,5 prosent i dokumentavgift av hele kjøpesummen. Ved kjøp av ny bolig betaler du kun 2,5 prosent av tomteprisen. Det er langt mindre.

*Tall fra Prognosesenteret

 

Vi anbefaler uansett å undersøke hvilke utgifter som gjelder for boligen du planlegger å kjøpe, enten den er ny eller brukt, og legge det inn i regnestykket.

Lave renter gjør at det lønner seg å eie

Regnestykket over viser bare hvor mye penger du får til overs hver måned til å bruke på fotballtur til London, ny laksefiskestang, eller en tur på Meat&Eat med the Girl Squad.

Det regnestykket ikke viser er: Når rentene er såpass lave, er mye av den månedtlige summen nedbetaling av lån. Det er som om å putte penger i en bolig-sparegris hver måned, i stedet for at de havner i lommen på en førtidspensjonert kunstsamler på Våland.


Se også:
Rimelige leiligheter midt på Tau


Hovedforskjellen med bolig-sparegrisen, og en vanlig sparegris, er at du ikke har tilgang på å åpne bolig-sparegrisen og “tjuvlåne” litt til nye sko underveis. Når du har betalt inn på lånet, så er pengene der til du eventuelt selger boligen.

Frihet ved å eie

Det å eie noe eget gir i tillegg en frihet: Du bestemmer over boligen og kan innrede den med møbeler uten å tenke på å måtte ta dem med deg igjen snart, du kan male veggene og henge opp hva du vil av bilder og interiør.

I tillegg slipper du å flytte innen 3 måneder hvis en utleier bestemmer seg at de vil slutte å leie ut midt i studieåret. Er du heldig og verdien stiger, er det du som får den.

Fordeler ved å eie:

 • Du har full frihet ved å eie. Det er du som bestemmer hvor lenge du skal bo, og hva som skal gjøres med boligen
 • Du får fradrag for gjeldsrentene.
 • Boligen er skattefri ved salg hvis du har bodd der minst 12 av de siste 24 månedene.
 • Du kan leie ut inntil halvparten skattefritt.
 • Du får lavere formuesverdsettelse, og derav lavere formuesskatt. Dette gjelder bare hvis du er i formuesskatteposisjon.
 • Du har flere valgmuligheter ved kjøp. På mange plasser er leiemarkedet sterkt begrenset.


Fordeler ved å leie

 • Det er en fordel å leie når du skal bo der i kort tid.
 • Du får ingen overraskende kostnad på boligen. Dette gjelder i særlig grad ved kjøp av litt eldre boliger.
 • Du risikerer ikke å tape penger ved fall i boligprisene. Til gjengjeld blir det ingen gevinst ved oppgang.
 • Du risikerer ikke å ha gjort et dårlig kjøp. Enten ved ganske enkelt å ha betalt for mye, eller at noe reduserer markedsverdien.
 • Du har ikke nok egenkapital til å kjøpe. Eller at du ikke får hjelp (les av foreldrene) til tilstrekkelig sikkerhet/egenkapital.

 

Det som til syvende og sist må bestemme ditt valg er egen situasjon: Skal du kjøpe for å bo, eller kun som en investering? Vil det koste deg mindre hver måned å eie enn å leie? Hvilke andre kostnader finnes det? Buss, bil, kommunale avgifter, etc.


Vi har laget et eksempel over, med det aller beste er å finne et sted du kunne tenkt deg å leie, og regne på det selv ved å bruke Smarte penger sin “Eie eller Leie” kalkulator.

 

Uansett hva du velger. Lykke til med studietiden!