Det kan være mange grunner til å bygge på huset. Slik går du frem for å få mer plass til familien.

Større stue, ekstra soverom, romsligere kjøkken? I stedet for å se deg om etter ny bolig, kan mange løse plassmangelen med et tilbygg på huset.

– Det er utrolig kjekt og spennende å bygge på. Resultatet blir ofte helt unikt, sier Gudni S. Einarsson, avdelingsleder for rehabilitering og tilbygg i Ryfylke Trelast.

Samspill

Du har flere muligheter når du vil ha mer plass til familien. Med et påbygg bygger du i høyden, ofte med en ekstra etasje. Et tilbygg er en utvidelse av boligens eksisterende grunnflate, som henger naturlig sammen med boligen.

– Tilbygget bør som hovedregel være mindre enn den originale boligen, hvis ikke blir det fort dominerende. Men alle prosjekter er individuelle, sier Einarsson.

Han råder alle til å tenke nøye gjennom behovet før de går i gang med tegninger.

– Det første vi ser på er mulighetene i den eksisterende boligen. Det er som regel ikke et problem å flytte en vegg og omstrukturere planløsningen inne, slik at samspillet mellom gammelt og nytt blir best mulig. Derfor er det lurt å tenke nøye gjennom hva du ønsker å forandre i boligen og ta utgangspunkt i det.

Tenk nytt

Det er viktig å ta hensyn til uteområdet når et tilbygg skal på tegnebrettet. Terrasse og hage har ofte kremplassering på tomta, og tilbygget bør legges til et mer skyggefullt sted.

– Om du vil ha større stue, men stua er i tilknytning til en fin uteplass, kan det lønne seg å bygge ut i en annen retning, sier Einarsson og legger til:

– Det er store muligheter, og du er ikke låst til den eksisterende boligen. Derfor kan det være lurt å søke råd hos fagfolk før du bestemmer deg for hvordan boligen skal være. Jeg anbefaler å involvere fagfolk så tidlig som mulig i prosessen, de kan bidra med kreative tanker rundt prosjektet, sier avdelingslederen.

Han peker på takvindu og åpen romfølelse som smarte grep i tilbygg.

– Vi tenker mye på naturlig lys og god romfølelse i prosjekteringen. Et takvindu kan slippe lyset inn. Åpne hyller deler opp rommet og skaper en større følelse, samtidig som lyset får fritt spillerom.

Bruk byggeleder

– Mange ønsker et arkitekttegnet tilbygg, men om du vil spare kostnader er det ofte ikke nødvendig å kontakte egen arkitekt. Byggeledere kan både tegne og stå som ansvarlig søker, uansett om du ønsker en forlengelse av tradisjonell bolig eller et funkispreget tilbygg, sier Einarsson.

Det er ulike regler knyttet til størrelsen på tilbygget. Tilbygg under 15 kvadratmeter kan du som hovedregel bygge uten å søke, men da kan ikke tilbygget brukes til oppholdsrom. Ved tilbygg under 50 kvadratmeter kan du søke selv, men større prosjekter krever en ansvarlig byggeleder. Påbygg er alltid søknadspliktig. Einarsson råder deg til å bruke én byggeleder.

– Ved tilbygg eller påbygg med en kostnadsramme på over en million kroner, anbefaler jeg å bruke en byggeleder som styrer hele prosjektet. Da slipper du krøll i koordinering, søknader og tilbud. En totalentreprenør får også ofte gode priser fra samarbeidspartnere, fra rørlegger til maler og elektriker, sier Einarsson.

Slik får du mest ut av tilbygget

Tenk behov
Før du kontakter arkitekt og byggefirma er det lurt å tenke gjennom behov. Se for deg boligen i årene fremover, har du behov for den ekstra plassen i årene som kommer? Hver kvadratmeter koster, så det er fornuftig å vurdere hva plassen skal brukes til de neste årene.

Sjekk utnyttelsesgrad på tomta
Reguleringsplanen er første bud på lista når du vurderer å bygge ut. Sjekk hvor mye av tomta du har lov å nytte til bolig. Byggefirma kan hjelpe deg med aktuelle søknader.

Vurder plassering
Plasser tilbygget på et lite brukt sted på tomta, så du slipper å ofre solkroken for noen ekstra kvadratmeter bolig. Solforhold, vindretning, trafikk og utsikt bør være med i betraktningen når tilbygget skal på tegnebrettet.

Skap balanse
Noen velger en naturlig forlengelse av den originale boligen når de bygger på, mens andre går stikk motsatt vei. Et moderne tilbygg kan bli en leken kontrast til eldre boliger, og gi hele fasaden et ansiktsløft.

– Mange bytter samtidig kledning på huset, da ser hele boligen ny ut. Nye vinduer gjør også mye for uttrykket, sier Einarsson.

Materialer, farger og detaljer er med på sikre samspillet mellom gammelt og nytt. Einarsson har jobbet med rehabilitering og tilbygg i en årrekke. Han understreker at prosjektene er veldig individuelle.

– Det finnes ingen mal. For meg er det viktigst å lytte til kundens behov og se muligheter i tomten og den eksisterende boligen, sier han.

Få mer ut av huset med det perfekte tilbygget

Et godt planlagt tilbygg hjelper deg å få mer ut av huset ditt. Vi har laget en kort ebok hvor du kan lese hvordan ekteparet Asle og Wenche Krogevoll gikk frem når de skulle ha nytt tilbygg på det 34 år gamle familiehuset på Fiskå. I tillegg kan du lese 4 tips for å få det perfekte tilbygget!

Last ned eboka
12 steg til perfekt tilbygg - Ryfylke Trelast