Det kan være vanskelig å finne ut hvilken type kledning som passer best til dine behov. Her er de mest populære kledningstypene.

Du kan velge mellom en lang rekke ulike typer kledning til huset ditt. Skal du først investere i ny kledning, lønner det seg å velge en type som ser fin ut år etter år.

Både materialvalg, levetid, vedlikeholdskrav og utseende må være med i vurderingen når du skal skifte utvendig kledning. Du vil til gjengjeld få et velkledd hus med høyere verdi og langt bedre inneklima.

– De siste årene har royalimpregnert kledning blitt veldig populært. Den nøttebrune fasaden ser du ofte på moderne funkishus, men også eldre boliger får en flott oppfriskning med royalkledning. Fordelen er at den kan stå ubehandlet i flere år, sier prosjektleder i Ryfylke Trelast.

Mange muligheter: Du kan velge mellom en lang rekke kledningstyper- og profiler, men før du bestemmer deg for hvilken type du vil ha, må du velge liggende eller stående kledning.

Hvilken kledning passer for deg?

Liggende eller stående kledning er det første valget du må ta når du skal velge utvendig kledning. Det finnes et hav av varianter i begge kategorier. Forskjellige treslag, ulike profiler, med eller uten overflatebehandling eller impregnering. Her på Vestlandet er det vanligst med liggende kledning, som gjør det enkelt å bytte ut de nederste og mest værutsatte bordene.

– Valget mellom liggende og stående kledning har også arkitektoniske sider. Stående kledning gir et mer høyreist hus med moderne preg. Liggende kledning gir inntrykk av et lavere og bredere hus, sier prosjektleder i Ryfylke Trelast.

Valg av kledning markerer stilen på huset ditt

Hus gjenspeiler menneskene som bor der. De har hver sin personlighet som krever ulik kledning. Kledningstype varierer blant hus fra ulike tidsperioder. Når du skal renovere en eldre bolig, anbefaler vi i utgangspunktet å gå tilbake til den originale stilen. Kledningen skal selvsagt passe din smak og ønsker, men også harmonere med resten av nabolaget.

Noen vil tilbakeføre til gammel stil mens andre ønsker å modernisere. Da er det viktig å sjekke med kommunen og eventuelt riksantikvaren om det er søknadsplikt eller spesielle krav til utførelse.

Markerer stilen: Valg av kledning har mye å si for uttrykket og stilen til huset ditt. Denne kledningen er en dobbelfalset kledning av furu.

Tenk langsiktig

Å bytte kledning på boligen er alltid en stor investering. Du bør derfor se på den totale kostnaden over tid når du vurderer hvilken kledning du ønsker. Noe som i utgangspunktet er rimelig, kan ende opp med å koste mer på grunn av omfattende vedlikeholdskrav. Selv om det er dyrt å skifte kledning på huset, kan du til gjengjeld få en kledning som krever mindre vedlikehold og samtidig øker verdien på boligen.

– Både levetid og krav til vedlikeholdsintervall varierer mellom ulike typer kledning. Det er derfor viktig å tenke nøye gjennom hva du ønsker å gjøre av vedlikehold på boligen før du tar et valg, sier prosjektleder i Ryfylke Trelast.

Usikker på hvilken type kledning du skal velge? Dette er de mest populære kledningstypene

Overflatebehandlet kledning
Overflatebehandlet kledning er ferdig grunnet eller kjøpt med et toppstrøk. Går du for denne typen kledning, kan du vente et par år før du maler bordene. Kuttflater behandles umiddelbart. Grunnet treverk behandles med toppstrøk samme år, mens malt kledning får et toppstrøk innen to år.

Trykkimpregnert kledning
Når trykkimpregnert kledning produseres, presses kobberbaserte midler inn i treverket under høyt trykk. Om du går for denne typen kledning, bør du overflatebehandle så snart som mulig etter montering. Dagens impregneringsmidler inneholder ikke lysfilter, og brytes derfor ned av sollyset. Dette må grunnes så snart det er overflatetørt.

Varmebehandlet tre
Treverket varmes opp til 200C, som gir det bedre motstand mot råte. Dette, og det faktum at du kan velge å la denne kledningen stå ubehandlet, gjør varmebehandlet treverk til et flott kledningsvalg for deg som ikke vil bruke så mye tid og energi på vedlikehold. På grunn av varmebehandlingen får treverket en mørkere og mer eksotisk farge. Den kan stå ubehandlet og gråne av vær og vind, eller males og beises. Dette er en dyrere kledning, men du kan likevel spare mye på kostbart vedlikehold.

Royal-impregnert kledning
Kledningen trykkimpregneres og kokes i olje under vakuum, som gjør at oljen trekker godt inn i kledningen. Royalimpregnert tre er ferdigbehandlet, og beskytter svært godt mot fukt, råte og angrep av sopp og insekter. For å vedlikeholde treverket er det bare nødvendig å friske opp fargen. Royalimpregnert tre krever derfor langt sjeldnere vedlikehold enn vanlig impregnert tre. I likhet med varmebehandlet tre, er dette en dyrere kledning, som du likevel kan spare penger på i det lange løp.

Vi bistår: Ryfylke Trelast er behjelpelige med både valg, transport og montering av ny kledning. Ta gjerne kontakt med oss om du har noen spørsmål relatert til å velge kledning eller det å få kledningsbordene montert.

Vedlikehold er alltid viktig

For å sikre lang levetid på kledningen, er god lufting og drenering bak panel/kledning viktig uansett hvilken variant du velger. Lufting gjør at bakvegg og bindingsverk er fuktsikret, og har god evne til å tørke ut dersom oppfukting oppstår. Kledningen bør rengjøres grundig med egnet såpe og vann hvert år, og vedlikeholdes jevnlig med beis eller maling.

Boligen ble god som ny med ny kledning

Barndomshuset kommer plutselig til å se ut som om det akkurat hadde blitt bygget når huseier er ferdig med å bytte kledning. Last ned den lille eboken vår for å lese mer om hvordan 80-tallshuset ble helt nytt uten å miste sjarmen, i tillegg til våre 4 steg til et fornyet hus.

Last ned eboka
Boligen ble god som ny med ny kledning - Ryfylke Trelast