Tau har fått et nytt kirkebygg – og også et flott kulturhus, skriver anmelder i Aftenbladet.

 

Les artikkel i Aftenbladet.no

 

 

Tau kyrkje. HBA Arkitekter og Ratio Arkitekter. Åpnet september 2021. Ryfylke Trelast har vært totalentreprenør på den nye kirken, utenom grunnarbeidet.

(Alle bilder er hentet fra Aftenbladet.)

 

Den nye kirken er plassert nede i «sentrum» av Tau. Den ligger mellom parkeringsplasser, kjøpesenter og butikker. Den er plassert der folk er, til hverdags.

 

«Den nye kirka skal være sentrumsnær og fungere som en møteplass. Den skal være åpen syv dager i uka. Den styrende ideen er at kirken skal være der folk er, og at den skal pulsere av aktivitet for alle aldre hver eneste dag – akkurat slik en ser for seg ei sjømannskirke i utlandet» , var programmet for den nye kirka.

 

Denne sjømannskirka på Tau er resultat av en arkitektkonkurranse. Vinneren HBA Arkitekter og Ratio Arkitekter vant bl.a. fordi de hadde et stort «kirketorg», nesten like stort som det sakrale kirkerommet. Fra dette rommet skal livet pulsere. Prosjektet het «vaffelhjertet», de hadde skjønt bestillingen. Rom leies ut til videregående skole, og her er ungdommer, her er kafedrift og møteplass for eldre. Til dette innvendige torget ligger aktivitetsrom, møterom, kjøkken og inngang til det store kirkerommet.

Du må igjennom dette «hverdagsrommet «for å komme inn i kirkerommet. I dag er den brukte hovedinngangen fra øst, fra sida. I sør skal det lages et utvendig torg, og det er vist en hovedinngang fra dette med akse mot alteret og kirkerommet. Det kan bli fint, men samlingsplassen blir kanskje likevel «hverdagstorget» inne, og hoveddøra til kirkerommet er beskjeden og nøytral.

Selve kirkerommet er stort og høgt og har plass til 420 personer. Veggen mot kirketorget er en skyvevegg så «alt» kan åpnes hvis det er behov for flere sitteplasser. Taket reiser seg mot alteret i nord. Det blir en stor fondvegg der kunstneren Per Odd Aarrestad har lager et stor glassmaleri og et relieff. Glassmaleriet har tema såkorn, er vakkert og utstråler lys og glede. Relieffet er inspirert av Tau sentrum, sett fra sjøfly og kart. Det er lyst og partier glitrer i gull . Et imponerende arbeid fullt av vakre detaljer. På en måte er også kunsten lys, verdslig og hverdagslig. Her er ingen hengt på kors eller spiser sitt siste måltid. Og så er halve alterveggen reservert for powerpoint-presentasjoner. Den moderne altertavlen.

 

Konseptet for kirka er en samlet, rektangulær, nesten kvadratisk grunnplan. Alt ligger på ett golv. Det er en tett og transparent glassvegg rundt hele bygget som understreker en åpenhet mot verden rundt. Også alterveggen har fått denne markeringen, selv om den inne er tett. Over glassetasjen er det et «gesimsbånd», og så reiser tårnet og kirkerommet seg. Det er kledd i galvanisert stål, lagt i løpende lengder med markerte skjøter. Arkitektene begrunner det med assosiasjoner til lokal industri som nå legges ned. Selv om det ikke er det mest miljøvennlige er materialvalget og utførelsen (Time Aluminium) flott. Det gir meg mer assosiasjoner til gamle steinmurer, og så gir det, spesielt nå vinterstid, flotte sol og skyggevirkninger. Det høge spisse tårnet fanger solen fra sør og gjør det til et lysende symbol. Den valgte tomta krever at noe forteller at her er jeg, kirka di. Bygget er en fysisk manifestasjon av endringer i kristenlivet i Ryfylke.

 

Stedet Tau har fått et nytt kirkerom og et nytt flott kulturhus.

 

Kirken er anmeldt for Aftenbladet av Rolf Skjelstad, sivilarkitekt.