– En byggmester er like flink som en med master, han har bare mye mindre studielån, sier Tjessheim.

 

Tor Gaute Tjessheim (36) vil gjøre det han kan for å motivere ungdom til å velge byggfag. Gjennom Instagram-profilen «Snekkertjessi» prøver han å vise et realistisk bilde av livet som snekker.

Tjessheim er opprinnelig fra Hommersåk men flyttet til Barka for fire år siden. Han er den eneste i familien som har utdannet seg innen yrkesfag. På ungdomsskolen ble han rådet til å velge byggfag og har ikke angret på valget siden. Etter hvert har han gått på teknisk fagskole og tatt videreutdanning. Nå er han ansatt som tømrer i Ryfylke Trelast.

 

– Det å kunne skape noe med hendene har vært kult hele tiden, sier Tjessheim.

 

Tor Gaute viser fram instagramkontoen sin: Snekkertjessi

AKTIV PÅ INSTAGRAM: Tor Gaute Tjessheim (36) er blitt en del av et snekkermiljø på Instagram. Foto: Berit Seber

 

Stor mangel på arbeidskraft

NAVs bedriftsundersøkelse fra 2021 viser en betydelig økning i mangelen på arbeidskraft innenfor bygg og anlegg. Mangelen ble estimert til 9000 og er størst blant tømrere og snekkere.

Denne næringen har ofte vært avhengig av arbeidskraft fra utlandet. Koronapandemien har ført til restriksjoner på arbeidsinnvandring, noe som har gjort tilgangen på kvalifisert arbeidskraft vanskeligere.

Tjessheim mener at det må skje en holdningsendring hos folk for at det skal rekrutteres flere til byggebransjen. Tømreren hadde en opplevelse på jobb hvor han ble spurt om han snakket engelsk eller norsk. Denne hendelsen ble som en vekker for ham.

 

– Det var da jeg fant ut at jeg ville inspirere folk til å velge håndverksfag. Hvis vi ikke snakker norsk lenger så er det noe som er galt, sier Tjessheim

Startet Instagram-konto

Før kunne Tjessheim ha vanskelig for å forstå hvorfor folk orket å bruke tid på Instagram. Dette forandret seg da han startet Instagram-kontoen «Snekkertjessi». Kontoen ble opprettet for å dele bilder fra livet som tømmermann. Han ville vise et realistisk bilde av yrket og samtidig prøve å inspirere ungdom til å gå samme vei som han.

 

– Vi som er ute i felten må ta ansvar for å fremsnakke bransjen. Jeg mener også at skoler, opplæringskontor og regjeringen må gjøre det samme. Alle har et ansvar, sier Tjessheim.

 

Etter at Tjessheim startet kontoen sin, har han blitt en del av et større snekkermiljø på Instagram. Det er et økende antall yrkesfaglærte som velger å dele hverdagen sin der. Her deles det tips og triks, men også bilder fra hverdagen som snekker.

 

– Det kommer alltid en god morgen-melding, enten om det er fra noen her i regionen eller noen fra Østlandet. Jeg tror de fleste av oss har som mål å kunne inspirerer folk til å velge håndverksyrket, sier Tjessheim.

Mange muligheter

Opplæringskonsulent i tømrerfaget, Trond Bjørnsen, mener at det er viktig å starte rekrutteringen tidlig på ungdomsskolen. Han tror alt for få er bevisst på mulighetene de har om de velger å utdanne seg innen bygg og anlegg.

 

– I faget vårt er det nesten ingen grenser, det handler bare om hva du selv vil. Du kan starte din egen bedrift, være formann eller avdelingsleder. Det er mange forskjellige oppgaver å sette seg inn i, sier Bjørnsen.

Tjessheim tror også at det er viktig at ungdom får informasjon om mulighetene innenfor byggfag og at foreldre setter seg inn i utviklingen innenfor feltet. Spesielt de foreldrene som har en ungdom hjemme som gjerne er litt skolelei og som synes det er vanskelig å sitte foran en pult.

 

– En byggmester er like flink som en som tar master, han har bare mye mindre studielån, sier Tjessheim.

Besøk Instagram-kontoen her: instagram.com/snekkertjessi/